Artrose

Gewrichtsslijtage, kraakbeen, bewegen, trauma, gewrichtssmeer, verzuring, gewicht, voeding, vocht.

Door de juiste aanpak kun je pijn verminderen en achteruitgang stoppen of vertragen.

Begin er zo snel mogelijk mee!

 Op deze pagina vind je:

 

  • Wat zijn artrose klachten?
  • Wat is artrose?
  • Hoe ontstaat artrose?
  • Hoe krijg je artrose van artritis?
  • Hoe kom je van de ontstekingen af?
  • De mate van slijtage van je gewricht.

Artrose klachten overzicht:

Gewrichtspijn 

Pijn bij en na beweging.

Stijfheid

Deze stijfheid is met name aanwezig bij het opstaan uit bed (ochtendstijfheid), na lang in dezelfde houding (startklachten).  De stijfheid neemt gewoonlijk gedurende de dag door het bewegen af.

Krakende gewrichten
Door het ruwe gewrichtskraakbeen kan een krakend geluid in de knie ontstaan bij het belasten. Dit geluid lijkt op lopen door verse sneeuw of een grindpad.

Gezwollen gewricht
Het gewricht kan door irritaties/ontstekingen dik worden.

Instabiliteitsklachten
Artrose kan gepaard gaan met instabiliteit  Het kan ook komen door pijn of gebrek aan spierkracht.

Bewegingsbeperking

Als gevolg van knieartrose kan de knie minder beweeglijk worden. Hij kan minder goed strekken, en buigen.

Wanneer artrose langer bestaat, kan dit leiden tot verkortingen van het gewrichtskapsel en de omliggende spieren. Dit proces van verstijving van het gewricht, is het natuurlijke proces bij forse kraakbeenschade en kan tientallen jaren in beslag nemen. Afhankelijk van de persoonlijke oorzaken en eventuele interventies gaat dit proces bij de een sneller dan bij de ander.

Wat is artrose?

Artrose is kraakbeen achteruitgang/slijtage/degeneratie.

Kraakbeen in je gewricht is veerkrachtig en super glad. Als het kraakbeenoppervlak aangetast wordt door een val trauma of gewrichtsontsteking, dan wordt het een soort schuurpapier. Dit schuurpapier schuurt bij elke beweging en zo slijten beide gewrichtskraakbeen vlakken af. De mate van slijtage (zie onder) bepaalt de aanpak en de uitkomst.

Gewichtssmeer is het slijmerige vocht wat in je gewricht zit. Dit vocht voedt en je kraakbeen en smeert je gewricht. Het bestaat uit voedingsstoffen, bouwstoffen, glijmiddel en water

Door beweging ontstaat er veranderende belasting op je gewricht. Door deze belasting ontstaat er sponswerking in het veerkrachtige kraakbeen. Hierdoor worden de voedingsstoffen vanuit je gewrichtssmeer je kraakbeen ingezogen en afvalstoffen eruit gedrukt. Dit houdt je kraakbeen gezond. Dit is nodig omdat kraakbeen niet doorbloedt is. Bewegen is dus erg belangrijk voor gezond kraakbeen. Zwaar belasten bij verminderde kraakbeenkwaliteit niet. 

Hoe ontstaat artrose?  

  • Posttraumatisch: artrose als gevolg van een (eerdere) verwonding of blessure, zoals een bot- of gewrichtsbreuk, bandletsel of meniscusschade.
  • Overbelasting door overgewicht, (langdurig) zwaar lichamelijk werk, intensieve sportbeoefening van extreme sporten.
  • Veelvuldige ontstekingen, bijvoorbeeld bij Reumatoïde Artritis.
  • Leeftijd: naarmate we ouder worden treedt bij iedereen een proces van artrose op.
  • Slapheid van gewrichtsbanden.
  • Matige spierconditie: bij onvoldoende spierkracht of stabiliteit komt er meer kracht op het gewricht terecht.
  • Geslacht: vrouwen hebben een hoger risico op artrose.

Hoe krijg je artrose van artritis? 

Bij een ontsteking in je gewricht (artritis) ontstaat er o.a. veel vocht (stijf gewricht) in je gewricht. Bij het opruimen van de ontstekingsstoffen wordt je gladde kraakbeen aangetast (fijn schuurpapier). Je gewrichtssmeer werkt niet op dat moment. Als dit vaker gebeurt, of altijd een klein beetje aanwezig is, dan is er continu sprake van achteruitgang van je kraakbeenkwaliteit. 

Bij een ontsteking in je knie heb je ook vaak pijn. Pijn vermindert je kracht en controle van je spieren. Hierdoor kan een instabiel gewricht ontstaan. Met een instabielgewricht is de kans op een misstap of foutieve bewegingen groot. Hierdoor ontstaat onjuist gebruik van het gewricht en kan er plaatselijk meer slijtage ontstaan en of meer ontstekingen. 

Je moet van de ontstekingen af!

maar hoe?

Een gewrichtsontsteking kan komen door een val of ongeluk, door een bacterie of door omstandigheden in je lichaam. Deze omstandigheden kunnen of te maken hebben met je immuunsysteem (Reumatoïde artritis), of met tekorten (aan vitamines, mineralen, vetten, eiwitten) of verzuring van je lichaam. 

Deze tekorten en verzuring verminderen je gewrichtssmeer kwaliteit. Je kraakbeen wordt niet goed gevoed en de kwaliteit van je kraakbeen vermindert (fijn schuurpapier). 

info over reumatoïde artritis klik hier

Overgewicht zorgt voor extra veel belasting op het kraakbeen. Het vetweefsel zorgt voor laaggradige ontstekingen in je lichaam. Overgewicht draagt op meerder vlakken bij aan verminderde kraakbeenkwaliteit. Afvallen tot een normaal gewicht is onvermijdelijk.  

Verzuring van je lichaam kan ontstaan door voeding (te veel verkeerde suikers, eiwitten, vetten) en te weinig vitamines en mineralen (calcium, magnesium enz.) te weinig vocht, verminderde darm, lever of nierfunctie. Verzuring kan ook ontstaan door sluimerende (laaggradige) ontstekingen in je lichaam. Kies altijd voor gezonde voeding met veel afwisseling en veel groente. 

Te weinig vocht in je lichaam geeft uitdroging van je gewrichten. Blijf dus voldoende vocht drinken. Koffie en thee (van de thee plant) en alcohol werken vocht afdrijvend. Drink hierbij altijd 2 glaasjes water!    

Mate van Artrose (slijtage):

Graad I: Het kraakbeen is zacht geworden en de verende eigenschappen zijn verminderd. Dit is vaak niet zichtbaar op een röntgenfoto.

Graad II: Er bevinden zich scheurtjes en onregelmatigheden in het oppervlak van het kraakbeen. De kraakbeenlaag is ook nog niet dunner geworden door de slijtagebeschadigingen. Dit is niet altijd zichtbaar op een röntgenfoto.

Graad III: De eerdergenoemde scheuren hebben diepe groeven of gaten in het kraakbeen geslagen. Deze schade reikt dieper richting het bot, maar het bot ligt vaak nog niet bloot. Wel is er soms een versmalde gewrichtsspleet te zien op de röntgenfoto. Ook zijn de randen van de botuiteinden vaak aangedaan.

Graad IV: Het kraakbeen is bijna geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. De gewrichtsspleet is versmald en soms bijna helemaal verdwenen. Ook hebben zich vaak grote botuitsteeksels gevormd en zijn de uiteinden van de botdelen misvormd.

“Habits that took years to built, do not take a day to change.’ 

Artrose

Gewrichtspijn

Startstijfheid in je gewricht(en)

Gezwollen gewricht

Krakende gewrichten

Instabiel gevoel

Bewegingsbeperking

Nieuwe knie of heup

Artritis

Gewrichtsontsteking

Gewrichtspijn

Startstijfheid in je gewricht(en)

Gezwollen gewricht

Instabiel gevoel

Bewegingsbeperking

 

steeds terugkerende pijn klachten

Reumatische aandoeningen

Reumatoide artritis

Sarcoïdose

Fibromyalgie

Jicht

Tendinitis

Osteoporose

Bursitis

 

 

Darmproblemen

Diarree

Obstipatie/verstopping

Buikpijn

Last van maagzuur.

 Ontstekingsziekten

Energie tekort

 

 

steeds terugkerende pijn klachten

Steeds terugkerende klachten.

Kniepijn,

Rugpijn,

Heuppijn,

Enkelklachten,

Nekpijn,

Hoofdpijn

Schouderklachten

Pols, Hand en Elleboogklachten.